Kielitaito avaa ovet vaikuttamiseen

Euroopan parlamenttiin valitaan sunnuntaina 13 suomalaismepin lisäksi 738 edustajaa 27 maasta.

Poliittisen kokemuksen lisäksi EU-vaaleissa on syytä painottaa ehdokkaiden kielitaitoa ja kansainvälistä osaamista. Suomen etujen tehokas ajaminen edellyttää kykyä tulla toimeen muiden maiden edustajien kanssa.

Vaikka Euroopan parlamentin tulkkauspalvelu onkin kuuluisa ammattitaidoistaan ja kaikki viralliset kokoukset käännetään kaikille 24 viralliselle kielelle, on itsestään selvää, että kielitaitoinen edustaja pärjää Brysselissä ja Strasbourgissa paremmin, kuin ummikko. Käytäväkeskusteluissa ja epävirallisissa väännöissä pieniä kieliä käytetään toistaiseksi vielä vähän.

Itse puhun sujuvasti englantia ja ranskaa, suomen ja ruotsin lisäksi. Asuin teini-ikäisenä Hollannissa, sekä myöhemmin Pohjoismaiden neuvoston edustajana Brysselissä. Tästä johtuen minulla on myös sekä hollanti että tanska hallussa. Ymmärrän hyvin espanjaa ja saksaa, joten voidaan sanoa, että pärjään kahdeksalla EU-kielellä.

Brysselissä palkitaan piinkova asiantuntijuus ja verkostoituneisuus; jos et istu pöydässä, olet ruokalistalla. Euroopan parlamentissa kielitaito on jokaisen edustajan valtti. Äänestyspäätöstäsi tehdessäsi kannattaa tämä pitää mielessä.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *