MATILDA – Aidosti kansainvälinen

Kuka? Matilda af Hällström, kansainvälinen espoolainen

Mitä? Ehdokkaana eurovaaleissa, kokoomuksen kansainvälisten asioiden sihteeri

Miksi? Asiantuntemus, kielitaito ja realistinen näkemys Suomen EU-suhteesta

Kansainvälinen lapsuus

Vietin lapsuuteni Espoossa ja ulkomailla. Olen viidestä sisaruksesta vanhin. Tämä kuuluu elämäni suuriin rikkauksiin. Jo lapsena kiinnostuin politiikasta ja yhteiskunnasta. Näyttelin Urho Kekkosta koulun presidenttijuhlissa 11-vuotiaana ja tulin valituksi Espoon nuorisovaltuustoon 14-vuotiaana. Vuodet kansainvälisissä kouluissa Brasiliassa, Sveitsissä ja Alankomaissa olivat opettavaisia. Kun kaverini saattoivat olla Japanista tai Perusta, kehitin itselleni vahvan näkemyksen siitä, mitä Suomi minulle merkitsee. Kirjoitin ylioppilaaksi Mattlidenin lukiosta Espoossa.

Vaalilupaukseni vuonna 2007: älä heitä ääntäsi roskikseen, äänestä minua -se kannattaa!

Opiskeluaika: jalkapalloa ja kapakkatyötä

18-vuotiaana aloitin opinnot St Andrewsin yliopistossa, joka on Skotlannin vanhin yliopisto. Opiskeluaikana pelasin vapaa-aikana paljon jalkapalloa. Yliopiston ykkösjoukkueessa voitimme sekä Skotlannin cupin että liigan. Vieläkin pelaan jalkapalloa harrastelijatasolla. Iltaisin ja öisin työskentelin perinteisessä pubissa opintojen rahoittamiseksi.

Suoritin osan opinnoistani Pariisissa. Pariisi, Ranska ja ranskan kieli ovat elämäni suuri rakkaus. Jalkapallon ja työnteon ohella olin aktiivinen järjestöissä, muun muassa yliopiston Eurooppa-yhdistyksessä. Suoritin MA-tutkinnon sekä ranskan kielessä että kansainvälisissä suhteissa. Minulla on täten pätevyys opettaa ranskaa brittiläisissä kouluissa. Tätä mahdollisuutta en ole vielä käyttänyt.  

Skotlannin kupin finaali. Pelipaikkani oli vasen laitapuolustaja.
Öisin työskentelin perinteisessä pubissa.

Unelma Brysselistä

Opiskeluaikana olin kesätöissä ulkoministeriössä ja englannin kielen opettajana Kiinassa. Tiesin, että unelmani on työskennellä kansainvälisen politiikan parissa. Suoritettuani MA-tutkinnon pakkasin reppuni ja lähdin Brysseliin. Ensimmäinen harjoittelu Euroopan parlamentissa johti aina uusiin työsuhteisiin. Olen Brysselissä toiminut sekä lobbarina ja virkamiehenä, joten hallitsen EU:n päätöksentekoprosessin. Tähän prosessiin vaikuttamiseksi on oltava ajoissa liikkellä, pitää olla hyvät verkostot ja ennen kaikkea on osattava asiansa. Ajastani Brysselisseä en tule ikinä unohtamaan Brysselin terrori-iskuja vuonna 2016.


Opiskeluaikana olin kaksi kesää kesätöissä ulkoministeriössä.

Työn ohella suoritin poliittisen historian maisteritutkinnon Helsingin yliopistossa. Gradussani yhdistin kaksi ammatillista intohimoani: pohjoismaisen yhteistyön ja turvallisuuspolitiikan. Olin niin innostunut pohjoismaisesta yhteistyöstä että aloitin väitöskirjaopinnot Helsingin yliopistolla.

Eräs haastavimpia kokemuksiani oli työni Pohjoismaisen neuvoston Brysselin edustajana. Olin neuvoston ensimmäinen EU-edustaja ja tehtäväni oli aloittaa toiminta nollasta. Pohjola on Suomen luonnollinen lähtökohta ja näin asian tulee olla myös EU:ssa. Pohjoismaisen neuvoston edustajana toimiminen lisäsi itsevarmuuttani ja asiantuntemustani. Tunnen Pohjolan ja Brysselin poliittiset järjestelmät. Oli luonnollinen askel jatkaa työtä kokoomuksessa ja neljän Brysselissä vietetyn vuoden jälkeen olin valmis muuttamaan Suomeen.

Pohjoismaiden neuvoston edustajana Brysselissä edustin neuvostoa eri kokouksissa Euroopan parlamentissa.

Kokoomuksen kansainvälisten asioiden sihteerinä työskentelen ulkopolitiikan,  puolustus- ja EU-kysymysten parissa. Minulla on hyvät henkilökohtaiset kontaktit eurooppalaisin sisarpuolueisiimme, erityisesti Pohjolassa. Tänä keväänä olen ollut mukana laatimassa kokoomuksen EU-vaaliohjelmaa. Haluan tässä toistaa erään tärkeän kohdan ohjelmassa: Mitä yhtenäisempi EU, sitä parempi Suomelle. Suomelle EU on ja tulee olemaan keskeinen poliittinen kannanotto. EU-jäsenyys tarkoittaa Suomelle arvoyhteisöä, talouskasvua ja parempaa turvallisuutta. Tätä haluan vastaisuudessakin edistää.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *